Shop Je Slim met de leerlingen van 6 Economie Moderne Talen

Op woensdag 5 oktober gingen de leerlingen van 6EMT naar de 'Shop je Slim' dag. Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemers) organiseert dit evenement elk jaar in de Syntra gebouwen in Haasrode. Elke leerling volgt er twee seminaries, zoals leren spreken voor publiek, website&branding, een business plan opstellen, coöperatief ondernemen, social media & content marketing, get inspired by SMTH Smooth... Meer dan 300 leerlingen waren aanwezig op dit evenement.

We hebben enkele van onze leerlingen van 6EMT gevraagd er een kort verslagje van te schrijven.
 

Workshop ‘something smooth’

Dit was mijn lievelingsworkshop van de voormiddag. Het ging over een onderneming die klein begonnen is en steeds verder groeit. Ook het ‘type’ onderneming was overeenkomstig met wat ik wil doen. Ik kon de passie zien in de ogen van de ondernemer en dat bewonder ik. De presentatie werd goed gebracht, ook al was het een beetje kort. Hij zorgde er ook voor dat iedereen kon deelnemen door een aantal moeilijke vragen te stellen. De powerpoint presentatie was ook heel mooi en aansluitend bij het concept. Something smooth heeft me geïnspireerd.
Gilles Jacquemin
 

Workshop ‘Social media’

We hebben er geleerd een planning te maken van wat we wanneer op onze website/facebookpagina/.. posten. Ook hebben we geleerd dat het heel handig is wanneer we weten welk publiek we juist aantrekken met onze producten. We kunnen gemakkelijk via Facebook zien wie onze pagina bezocht heeft en of die persoon al dan niet geïnteresseerd was in onze producten. Je kan via Google ook zien hoeveel bezoekers je website heeft en op welke tijdstippen de website het vaakst wordt bezocht. Er zijn ook een paar mensen aan bod gekomen die vertelden over hoe zij hun mini-onderneming gingen promoten. Daaruit heb ik veel ideeën gehaald. We hebben ook gezien dat tijdsgebonden acties altijd heel veel succes hebben.
Paulien Vandendriessche
 

Workshop ‘Business model  Canvas’

Voor deze workshop was ik best wel ongerust over hoe we nu juist het businessplan van onze eigen mini-onderneming vorm zouden geven. Door de uitleg, goed geïllustreerd met voorbeelden, weet ik nu hoe ik structuur moet brengen in dat denkproces. Daarnaast heb ik ook geleerd om creatief te denken, niet alleen wat het product betreft, maar ook bij kosten, partners, klanten… Ik heb vooral geleerd dat goed ondernemen meestal begint met het uitdenken van een goed product, maar daar eindigt het zeker niet.
Maura De Coster
 

Workshop ‘something smooth’

Dit was zeker en vast het hoogtepunt van de dag, de presentatie over het kledingmerk ‘Smooth’. Dit komt omdat ik zelf veel interesse heb in mode en het ook wel een van mijn ideeën is om later een eigen kledingzaak/merk te hebben. Wat me ook zeer beviel was het enthousiasme en de inleving van de man die zijn werk voorstelde. Zo vertelde hij over hoe hijzelf en zijn vriend vanaf nul samen begonnen zijn en hun merk ondertussen op elk continent vertegenwoordigd wordt. Het enige minpunt aan deze presentatie was het feit dat hij niets over zijn productiewijze, zijn leveranciers of medewerkers zei, alsof hij bepaalde dingen liever voor zichzelf hield. Maar dan nog heeft het me geïnspireerd om later eventueel een eigen zaak te hebben, wel met jongeren als doelgroep en aan goede prijzen.
Jaro Govaerts