Filmvoorstelling met als thema partnergeweld voor vijfdejaars

In samenwerking met de Tiense preventieraad

Op donderdag 5 maart vertrokken onze vijfdejaars naar C.C. de Bogaard om een filmvoorstelling over partnergeweld bij te wonen. Zij kregen de Spaanstalige film ‘Te doy mis ojos’ te zien, wat betekent ‘Neem mijn ogen’. De Tiense preventiedienst koos deze film uit en dat was niet zonder reden:

In de openingsscène van de film maken we kennis met Pilar, een angstige vrouw, die samen met haar zoontje Juan in het midden van de nacht het huis verlaat. Zij is het gewelddadige gedrag van haar man Antonio meer dan beu en vlucht daarom weg. Ze zoekt een onderkomen bij haar zus Ana. Voorspelbaar is dat Antonio langskomt om haar terug voor zich te winnen. Antonio is bang om zijn vrouw kwijt te spelen en denkt dat hij minderwaardig is ten opzichte van zijn vrouw. De enige manier waarop hij haar aan zich weet te binden is door haar te vernederen en te mishandelen...

De regisseur Iciar Bollain pakt het thema partnergeweld op een originele manier aan. Zij heeft in haar film niet enkel aandacht voor het standpunt van het slachtoffer, nl. de vrouw, maar belicht ook de kant van de dader, de man. Dat bewijst zij onder meer met de uitspraak: “ De gewelddadige man is over het algemeen bang voor het leven en vooral om zijn vrouw te verliezen.” In dat opzicht verschilt deze film van andere filmen i.v.m. partnergeweld. Met andere woorden: de drijfveren van de geweldpleger komen ook aan bod. In de lessen godsdienst bespraken de leerlingen deze film aan de hand van stellingen over partnergeweld.