De “GROOTE OORLOG” in de vierhoek TIENEN, DIEST, AARSCHOT en LEUVEN

Door Johan Viaene

Op 29 juli 1914 was Camiel Viaene hard aan het werk op een akker in een klein West-Vlaams dorpje . Het was bijna oogsttijd, het hoogtepunt voor een boerenzoon in die tijd. Een paar dagen later stond hij onvoorbereid oog in oog met Duitse elitesoldaten in Sint Margriet-Houtem bij Tienen en moest hij vechten voor zijn leven. De start van vier onzekere jaren voor hem, voor het land en voor de wereld.

Kleinzoon Johan Viaene woont nu, 100 jaar later, in de streek waar zijn grootvader op 18 augustus 1914 met de keiharde realiteit van een oorlog werd geconfronteerd. Hij heeft zich in het oorlogsthema vastgebeten en verzamelde feiten en verhalen uit de eerste wereldoorlog in de vierhoek Leuven, Aarschot, Diest en Tienen.

De eerste wereldoorlog liet immers niet alleen zijn sporen na aan de IJzer (waar Camiel uiteindelijk vier jaar in de loopgraven doorbracht). In de begindagen was onze streek inderdaad het trieste centrum van de wereldgeschiedenis. In Orsmaal, Tienen en Rotselaar leverden soldaten hevig slag. In Aarschot en Leuven waren vooral burgers het slachtoffer. Na deze mokerslagen volgden vier lange jaren van bezetting waarin overleven centraal stond. In alle opzichten verstoorde de oorlog immers de samenleving.

Johan Viaene, ondertussen streekgids (Hageland) én stadsgids (Leuven, Tienen) beschrijft de historische littekens en schuift verrassende gebeurtenissen, figuren en vragen naar voor. Een voordracht vol reflectie en interactie rond een thema dat niemand onverschillig kan laten. Wie er bij was op de eerste editie van de nacht van de geschiedenis (25 maart) kan getuigen van een beklijvende voordracht.

 

 

Johan is trouwens oud-leerling van het Sint Janscollege.

De inkom is gratis.

Veel redenen dus om er op vrijdag 3 oktober om 20 uur bij te zijn in het Sint Janscollege te Meldert.

 

OPGELET!

Inschrijven kan door eenvoudig een mailtje naar de school te sturen met vermelding van het aantal personen.