Shop Je Slim 2017

SHOP-JE-SLIM MET VLAJO

Op woensdag 11 oktober werden de mini-ondernemers van Groot-Leuven uitgenodigd op de Shop-je-Slim voormiddag te Haasrode. Ook onze twee mini’s (6EMT) waren erbij.
De jongeren konden zich "slim shoppen" in de volgende sessies:

• Opstellen van een businessplan  
• Duurzaam ondernemen  
• Coöperatief ondernemen  - Wereldcafé                               
• Business Model Canvas
• Website & branding            
• Vlajo Rapportering & administratie    
• Een start-up aan het woord: SMTH Smooth  
• Story Telling/Soc Media/Comm.                             
• Spreken voor publiek   

Hierbij enkele reacties van de leerlingen van 6EMT:

Mijn eerste sessie vond ik het leukst. De eigenaar van SMTH Smooth kwam praten over zijn bedrijf. Ik vond het interessant, aangezien ik later ook een eigen zaak wil. Het was indrukwekkend te zien hoe hij zijn bedrijf helemaal heeft weten op te bouwen en zo groots heeft kunnen maken. Ik heb geleerd dat je steeds moet blijven doordenken over nieuwe ideeën en dat je het niet puur voor het geld moet doen. Hij heeft me verteld dat het geen rechte lijn naar succes is, maar een heel parcours.

De workshop over spreken voor publiek vond ik enorm interessant. We zagen daar dat het normaal is om stress te hebben. De truc is om de stress te omarmen i.p.v. er tegen proberen te vechten. Het kan zelfs goed zijn om stress te hebben, zodat je het beste van jezelf geeft. Daarnaast is het vooral belangrijk om bij de voorbereiding aandacht te schenken aan hoe je het gaat. Zelfs als je de meest interessante tekst hebt, als je die op een saaie manier brengt, dan zal niemand er iets van meepikken. Ook de mevrouw die het gaf vond ik zeer goed. Je zag ook dat ze een professionele coach is. Voor de tweede sessie heb ik ‘duurzaam ondernemen’ gevolgd. Dit was ook zeer interessant, maar hier valt minder over te zeggen.

Ik heb de les coöperatief ondernemen gevolgd. Ik vond de les wel interessant ondanks het feit dat we dit onderwerp al eens in de lessen economie gezien hadden. Een van de negatieve punten was dus voor mij dat ik het eigenlijk al kende. De uitgebreide uitleg van de leerkracht was dan weer een positief punt.

Als tweede sessie volgde ik Business Model Canvas. Dit model beschrijft in negen stappen hoe een onderneming waarde creëert, levert en behoud. De lesgever was enthousiast en ondersteunde elke stap met een voorbeeld waardoor het makkelijker te begrijpen was. Hij heeft het model daarna ook toegepast op verschillende ondernemingen, maar hij gaf iets te veel voorbeelden waardoor het wat langdradig werd. In het algemeen vond ik deze sessie interessant en heb ik veel bijgeleerd.

Ik heb de workshop over storytelling gevolgd. We hebben geleerd om niet enkel een product, maar ook een emotie bij het product te verkopen. De les was heel interactief en zeer interessant. De man die alles uitlegde, kon ons op een leuke manier veel informatie meegeven. Ik vond het een zeer fijne workshop en ik heb er veel bijgeleerd.

Het onderwerp van de workshop die ik gevolgd heb was Spreken voor publiek. Het was een heel interessante workshop door de manier waarop de spreekster het aanpakte. Ze heeft ons niet gewoon de basisdingen geleerd, maar ze verteld ook waarom iedereen spreken voor publiek zo eng vindt. Ze heeft ons ook tips gegeven hoe je moet omgaan met stress en die zijn in mijn ogen heel nuttig. Ik heb veel bijgeleerd in deze workshop.

Ik heb de workshop Vlajo Rapportering gevolgd, daar kregen we nuttige uitleg over de boekhouding die de financiële directeurs dit jaar moeten onderhouden. Het was allemaal niet zo simpel maar de uitleg heeft het toch al een stuk makkelijker gemaakt. De oefening die we kregen, was wel iets te eenvoudig en we leerden er niet echt iets uit.