Lezing Jean-Louis Cartier de Marchienne - Cartamundi

Op 29 april 2016 mocht onze school hoog bezoek ontvangen. De heer Jean-Louis Cartier de Marchienne, voorzitter van de raad van bestuur van Cartamundi kwam naar onze school om een gastcollege “economie” te geven aan onze leerlingen van 6EMT en van 6WEWI. Ook deze laatste groep heeft sinds dit jaar immers economie in het programma.

Cartamundi werd in 1970 opgericht als een joint venture waarin de speelkaartactiviteiten van Brepols, Van Genechten en Biermans gebundeld werden. Ook vandaag nog zetelen er leden van de families de Somer en de Cartier de Marchienne, de oprichters van Brepols en Van Genechten, in de raad van bestuur.

Het werd een boeiende lezing door een boeiende persoonlijkheid over hoe een klein familiebedrijf van kaartendrukkers doorheen woelige tijden uitgroeide tot ‘de’ wereldspeler. De heer Cartier zat dan ook niet verlegen om een verhaal meer of minder en loodste onze leerlingen, aan de hand van een professionele powerpoint, doorheen de geschiedenis van het ‘familiebedrijf’ en had het daarbij over zijn persoonlijke kijk op ondernemen. Daarbij sprak hij vooral vanuit eigen ervaring en gezond verstand - hij maakte duidelijk zelf geen economist te zijn - en spoorde onze leerlingen aan om ambitieus te zijn en zo hoog mogelijk te reiken, zowel in hun studies als in hun latere professionele leven. De wereld is aan de durvers en groeien is de enige weg vooruit, zo stelde hij tot slot.

Aan het einde van de lezing werden onze leerlingen ook nog eens verwend met rijkgevulde geschenkpakketjes van Cartamundi. Onder andere de leuke en originele spelkaarten die erbij zaten, zijn tijdens de daaropvolgende Barcelonareis alleszins heel veel gebruikt!

Met oprechte dank aan de heer Jean-Louis Cartier en Cartamundi, maar zeker ook aan de heer A. de Schietere de Lophem, papa van laatstejaars Henry, die dit mogelijk maakte.