Reisverslag Aken - Keulen 2016

Tijdens de schoolreis in het  vijfde jaar gaan we naar Duitsland. We bezoeken tijdens deze twee dagen Aken en Keulen.

Na een busrit van anderhalf uur houden we eerst halt in Aken, een stad net over de grens. De leerlingen van 5 Latijn- moderne talen  stippelen  tijdens de les een stadswandeling uit en gidsen ter plaatse  hun medeleerlingen door het oude centrum van Aken. Na de stadswandeling bezoeken we de Dom van Aken o.l.v. een gids. Het schrijn met de botten van Karel de Grote  en het Maria-schrijn spreken tot de verbeelding, alsook het octogoon waarin de Barbarossa-luchter hangt en de troon waarop velen  tot koning gekroond zijn.

‘s Namiddags rijden we verder naar Keulen. Als eerste staat een bezoek aan het Museum Ludwig op het programma, een museum voor moderne kunst van de 20 ste en 21ste eeuw. De leerlingen verkennen het museum a.h.v. esthetica-opdrachten. Nadien  de leerlingen tijdens hun vrije tijd  de stad verkennen. ’s Avonds  eten we samen in een typisch Duits ‘Brauhaus’. Later op de avond staat een avondje in de disco van de jeugdherberg op het programma.

Op de tweede dag is er een gevarieerd  programma voor de verschillende  studierichtingen. De leerlingen van MTWE, LWE, LWI en WEWI bezoeken het Odysseum, een wetenschapsmuseum met een workshop. Voor de leerlingen van LMT is er een programma over het Romeinse verleden van de stad in het Römisch-Germanische Museum en  het Praetorium, het paleis van de Romeinse stadshouder  ( met het afwateringskanaal). De leerlingen van 5EMT bezoeken de luchthaven van Keulen-Bonn.

Tussendoor werken de leerlingen nog aan hun esthetica-opdrachten en bezoeken ze de romaanse kerk Groβ Sankt Martin, de Kolumba –kerk en  de Dom van Keulen. In de late namiddag brengen we nog een bezoek aan het NS-Dokumentationszentrum of Elde-haus. Hier kregen de leerlingen een unieke en leerrijke kijk op het grauwe en gruwelijke verleden van de Tweede Wereldoorlog tijdens het nationaal-socialistische regime van Hitler.

Na het avondeten in de jeugdherberg vertrekken we naar Meldert.  

Het is een vakoverschrijdend project  : Duits – wetenschappen – geschiedenis  - esthetica – Latijn.