Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke

Op vrijdag 16 september was het zover: 1LATB en 1LATC vertrokken naar Velzeke om er in het Archeologisch Museum ondergedompeld te worden in de Romeinse cultuur. Op het programma stond een rondleiding in het museum en nadien konden onze leerlingen zich verkleden als een echte Romein of Gallo-Romein. Het resultaat kan je op de bijgaande foto’s bewonderen. En kijk vooral ook naar het leuke promofilmpje dat het Museum met de groep van het Sint-Jancollege maakte!

Wat vonden onze leerlingen er zelf van?

Amforen en gladiatoren, ze waren er allemaal in de museumrondleiding. Voor de Gallo-Romeinse mode is het ruitenpatroon echt wel in! Velzeke was een toffe verkleedpartij, maar ook een leerrijke... een unieke kans om de nieuwe klasgenoten te leren kennen buiten de school. Voor herhaling vatbaar!
Louis Dewil 1LATA

De uitstap naar Velzeke was heel leerrijk en interessant. Ik heb onder andere geleerd dat de Romeinen effen kleren droegen en de Galliërs geruite kleren. Ik heb ook een paar rare weetjes geleerd, bijvoorbeeld dat de Romeinen een mengsel van amandel en honing op hun gezicht deden om er bleker uit te zien en dat ze een lange horizontale landkaart hadden van ongeveer 7 meter lang.
Lena Van Lommel-Wuestenberg 1LATB

In het museum heb ik veel bijgeleerd over potten en pannen en over de Romeinse kledij. De gids bleef heel lang bij de potten en de pannen staan, maar toch vond ik het leuk.  Nu weet ik ten minste veel over de potten en pannen die in de tijd van de Romeinen gebruikt werden. De Romeinese kleren aandoen vond ik heel interessant.  Met mijn naam en die kleren aan voelde ik mij half Romein. Van de busrit heen en terug de hebben we ook genoten. Dit was een goed moment om mijn klasgenoten beter te leren kennen.
Justus Roex 1LATC

De uitstap naar het museum in Velzeke was een fijne ervaring. We kregen er een duidelijke kijk op het dagelijkse leven van toen. In het museum bevonden zich allemaal vondsten uit de streek. Ik vond het tof om de kledij van de Romeinen en de Gallo-Romeinen aan te trekken. Het gedeelte over de wapens was zeer interessant. De munten waren mooi gemaakt en er waren toen al mensen die geld vervalsten. Het was wel jammer dat we geen bezoek gebracht hebben aan de opgravingen buiten. Velzeke was de moeite waard!
Giel Schevenels 1 LATB