Het kasteelpark

Een belangrijk element met betrekking tot het kasteeldomein van Meldert is van landschaps- en tuinarchitectonische aard.

De directe omgeving van het kasteel werd eertijds gekenmerkt door een klassieke Franse tuinaanleg. In 1911 werd op initiatief van de familie de Lantsheere de bestaande klassieke Franse tuin vervangen door een park in Engels romantische landschapsstijl (ongeveer 40 ha groot). De werken stonden onder leiding van de bekende tuinarchitect Louis Van der Swaelmen (1883-1929).

Door uitgraving van de komgronden en door opstuwing van een tak van de Molenbeek ontstonden twee langwerpige vijvers gescheiden door een romantisch rotsgedeelte met waterval.

Typisch waren de ruime grasvelden en de kronkelende paden.

De sportieve belangstelling en de liefde voor de natuur van de opdrachtgever uitten zich in de aanleg van een tennisveld, een golfterrein, een gymnase, een zwemkom met kleedcabine, een rozentuin, een hondenkennel, een damhertenpark,...

Meldert is een van de weinige voorbeelden waarin Van der Swaelmen zijn opvattingen aan de praktijk heeft kunnen toetsen.

In de huidige toestand stelt men vast dat de tuin van Meldert volledig verwilderd is, maar dat de hoofdlijnen nog enigszins herkenbaar zijn.

Het voormalig parkgebied vormde door de tand des tijds een prachtig natuurbos; een rijk bos in de bosarme leemstreek.

L. Van der Swaelmen  Tuin  Parkvijver  Parkvijver

Tags: