Wetenschapsprojecten

Onderzoekscompetenties wetenschappen 6de jaar
Op maandag 21 november voerden de leerlingen van 6MTWE,6LWE en 6 WEWI6/8 in het kader van hun onderzoekscompetentie wetenschappen, experimenten uit voor de vakken aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica.
De leerlingen gingen ijverig op zoek naar antwoorden op vragen zoals:
Dafalgan of aspirine? Mag het wat zuurder? Wat zijn de ingrediënten van Cola? Pantoffeldiertjes op de dool? Is ons lichaam een vergiet? Is de wet van behoud van energie wel geldig? Welke lampen kunnen we best gebruiken?

Persbericht: Tiense suikerraffinaderij neemt nieuw labo in gebruik

Op maandag 14 november brachten de leerlingen van het vijfde en zesde jaar Wetenschappen – Wiskunde een bezoek aan de vernieuwde labo’s van de Tiense Suikerraffinaderij.
Al snel werd duidelijk dat suiker produceren hier niet de enige activiteit is.
De consument en de afzetmarkt vragen gezonde producten. Met de vernieuwde laboratoria wil men dan ook inspelen op nieuwe trends in een steeds evoluerende voedingsindustrie door producten en diensten te verbeteren en nieuwe werkmethodes in te voeren.
Het onderzoek is gericht op verschillende domeinen: zuivel, brood, granen, vlees en  dranken.
De leerlingen kregen een boeiende uitleg en wie weet kan één van hen hier later aan de slag als bio- ingenieur.

PROJECT  INNOVATION LAB : Bouw een katapult met composiet!
De voorbije 60 jaar zijn er veel  nieuwe soorten composietmaterialen ontwikkeld. Deze materialen worden gebruikt door moderne industrieën en kunnen niet meer weggedacht worden uit onze wereld.
De leerlingen van het zesde jaar wetenschappen-wiskunde leren over de samenstelling en voordelen van composietmaterialen via het project ‘Katapult’. Geen primitief houten bouwsel, maar een creatie uit composietstoffen die de leerlingen zelf hebben onderzocht en ontwikkeld.
Na het doorlopen van de vier modules is het tijd voor de lancering: 3-2-1 : hoe ver kan de katapult het projectiel schieten?  De gekatapulteerde pingpongballetjes vlogen vrolijk in het rond.